Thai mad på ferien - Smag på Thailand på din næste luksusferie - Lords Travel
Søg i artikler efter kategori
Destinationsartikler Artikler om Rejsetyper Andre Artikler
30. august 2019 | Gastronomi | Thailand

I Thailand spiser man med alle sanserne - og så er det sundt

En ferie i Thailand er en sanselig rejse ind i verden af smage - og så er det sundt for både krop og sjæl.

Af Redaktionen
Bangkok Streetfood

En ferie skal fylde dig og din familie med ny energi. Når du kommer hjem, skal du være klar til igen at yde dit maksimale, fordi du er blevet genopladet og er kommet i balance i både krop og sjæl.

En vigtig kilde til den rigtige balance er en sund og afvekslende kost: Det minder diverse kosteksperter os om på daglig basis, men alligevel kan det være svært, når dagligdagen  trænger sig på, og hovsaløsninger og fastfood ender på middagsbordet. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at du tænker maden med som en faktor, når du skal på ferie. Krop og sind skal tilbage i balance, og Thailand er et af de bedste svar, der findes.

Det thailandske køkken er anerkendt som et af verdens bedste. Den rundhåndede brug af friske råvarer skaber en eksplosion af farver og dufte. Smagen er sammensat og kompleks, men alligevel forførende enkel. Ja, selv omgivelserne, du spiser din mad i, bidrager til smagsoplevelsen. De interimistiske gadekøkkener giver en rå og autentisk oplevelse, strandrestauranterne byder tropestemningen indenfor, mens Thailands mange Michelin-hædrede restauranter bidrager med thailandsk mad på et nærmest kunstnerisk plan.
Der er noget for enhver smag.

Men Thailandsk mad er ikke kun en fryd for øjet og smagsløgene. Det er også sundt og nærende og et boost for immunforsvaret. Både de friske grøntsager, krydderurterne og kokosmælken, som er en af hovedingredienserne i det thailandske køkken, er fulde af vitaminer og mineraler. Og klassiske thai-ingredienser som ingefær, gurkemeje og galangarod indeholder antioxidanter, der virker antiinflammatoriske og menes at kunne beskytte mod en lang række sygdomme.

Thaiernes lange tradition for velvære og harmoni i krop og sjæl hænger nemlig tæt sammen med maden. Friskheden i maden gør, at man ikke føler sig tung i kroppen efter et måltid. Og så er retterne nøje komponeret for at sikre den fine balance mellem det sure og det søde, som er et gennemgående princip i thailandsk mad.

 

Lange nudler for et langt liv

Maden spiller en stor rolle i den thailandske kultur. Thaierne har f.eks. en gudinde for ris, Phosop, der angiveligt straffer madspild med hungersnød. Det er også en almindelig opfattelse, at det bringer uheld at spise alene. Spiser man til gengæld lange nudler, siges det, at man får et langt liv. Skrøner, javist, men alligevel et tankesæt, vi kan lære af. Det fortæller nemlig noget om, hvor passionerede thaierne er om deres madtraditioner. 
Et besøg på Thailands madmarkeder og gadekøkkener giver et hurtigt vidnesbyrd om, hvor frisk maden er. Her kan man kigge kokken over skulderen, når kyllingen bliver parteret med få beslutsomme hug og nyde duften, når friske grøntsager, citrongræs, koriander og masser af chili rammer den glohede wok. 

Mange gadekøkkener serverer typisk kun nogle enkelte retter, som de til gengæld mestrer til perfektion. På gadekøkkenet Jay Fai i Bangkok er det blandt andet krabbe-omeletter, der langes over disken, og det gør de så godt, at Jay Fai har fået en stjerne i den prestigefulde Michelin-guide. Det er kun få gadekøkkener, der har opnået denne hæder.

Michelin-guiden har i det hele taget kastet stjernestøv over Thailands restauranter. 26 har modtaget Michelin-stjerner, mens yderligere 188 er anbefalet i guiden. De fleste af Michelin-restauranterne finder man i Bangkok, men stjernerne skinner også over tropeøen Phuket og i Phang Nga-bugten i det sydvestlige Thailand. 

 

Et varieret køkken

Jasminris går igen i hele det thailandske køkken, der ellers varierer meget fra nord til syd. Maden på øerne og de kystnære områder i Sydthailand bærer præg af beliggenheden ved havet. Her er der masser af fisk og skaldyr på menuen, og fiskesauce, chili og palmesukker til at sikre den rette smagsbalance. Og så naturligvis kokos fra de mange kokospalmer.
I Nord er der meget svinekød på menuen, og maden er mere rustik med brændte krydderier og mørke farver. Allerlængst mod syd, på grænsen til Malaysia, er køkkenet inspireret af malaysiernes muslimske køkken, der kendetegnes af varme krydderier som kardemomme, kanel og spidskommen.

Og er du modig nok, har du rig mulighed for at udfordre dine madvaner. Hvad siger du f.eks. til et kræmmerhus med friturestegte silkelarver eller en friteret skorpion? 
Thaierne har en lang tradition for at spise insekter. Typisk som en snack og gerne akkompagneret af en kold øl. Insekterne er sunde og en vigtig kilde til protein, og meget tyder på, at thaierne har fat i den lange ende. Mange eksperter peger nemlig på, at insekter er på vej til køkkener verden over, og at det er insekter, der skal være med til at sikre den globale fødevaresikkerhed i fremtiden.

Insekter eller ej. Du sikrer dig et godt udgangspunkt for at fylde kroppen med god energi, hvis du vælger at nyde de thailandske madtraditioner.Tilbage
Destinationsartikler
Artikler om Rejsetyper
Andre Artikler

Kunderne siger

 • Vi har de sidste mange år rejst med Lords Travel fordi vi oplever et rejsebureau der ved hvad de taler om, god informativ oplysning om rejsemålet fordi man selv har været der, hvilket også gælder hotellerne. Vi kan trygt give vores anbefaling til alle der vil have en perfekt ferie.
  Peter & Ingelise Nielsen, Greve
 • Vi hørte tilfældigvis om Lords Travel, men vi har nu brugt dem 3 gange til store generationsrejser med 15 personer til Thailand, Mauritius og Maldiverne. Man får altid en utrolig personlig og grundig service, og lokalkenskabet er i top så man får svar på alle spørgsmål. Vi har oplevet at Lords Travel er super opmærksomme på at få det bedste tilbud skruet sammen med fokus på value for money, efter vores fremlagte budget. Vi har haft nogle fantastiske rejser med Lords Travel og glæder os allerede til vi skal afsted igen.
  Marie Thyssen Christoffersen, Risskov
 • Har rejst mange gange på ferie planlagt af Lords Travel. Alting er i orden. Anbefalinger, flyrejsen, afhentning i lufthavn, hoteller mm. Kan kun varmt anbefale Lords Travel. Vores foretrukne rejseagent.
  Camilla Meisner-Jensen, København
 • Lords Travel har igennem en årrække arrangeret min families internationale rejser. Til stor tilfredshed. For mig er det væsentlige, at et rejsebureau har indgående kendskab til et bredt udvalg af destinationer og hoteller, samt at det forstår at indleve sig i kundens ønsker og præferencer, og leverer rejseoplevelser som præcist matcher. Begge dele er til fulde opfyldt hos Lords Travel.
  Jørgen Thomsen, Charlottenlund
 • Siden 2003 har Lords Travel arrangeret min årlige rejse til ayurvedisk kurophold i Indien til min fulde tilfredshed. Jeg har dissemineret sclerose og går efterhånden meget dårligt og da jeg plejer at rejse alene, er det vigtigt for mig, at jeg kan stole på, der er bestilt handicapservice i fly og lufthavne hele vejen. Jeg har altid følt mig helt tryg ved Lords Travel og aldrig overvejet at skifte dem ud med andre.
  Susanne Christensen, Hillerød
Lad os skræddersy din drømmerejse

Lad os skræddersy din drømmerejse

Hos Lords Travel gør vi os altid umage med at lytte til alle dine ønsker, men vi bruger også vores erfaring til at læse mellem linjerne. Vi har erfaringen og ekspertisen, og vi deler den gerne med dig. Kontakt os i dag for et uforpligtende tilbud – og kom rigere hjem

Klik her for at komme i gang

Tilmeld nyhedsbrev


Fornavn og efternavn

Email adresse